Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Hetta

Aivan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa ja Ounasjärven rannalla sijaitseva Hetan kirkonkylä on kuuluisa paikallisesta tunnelmastaan. Enontekiön hallinnollinen keskus, Hetta, on loistava tukikohta monenlaiselle luontotekemiselle ja elämykselle.

Hetta on kylä, joka elää omaa elämäänsä, mutta jonne matkailijat ovat aina tervetulleita

Hetan alueella on asuttu kivikaudelta saakka ja vaikka tänä päivänä matkailu on tärkeä elinkeino, myös poronhoito ja luontaiselinkeinot pitävät pintansa.

Hetassa kannattaa pysähtyä pidempäänkin, sillä sieltä käsin voi tehdä lukuisia patikka-, hiihto- ja pyöräretkiä. Tunnetuin reitti on tietysti legendaarinen, 50 km pituinen, Hetta-Pallas -vaellus, jolle lähdetään kesällä ylittämällä Ounasjärvi venekyydillä.

Jyppyrän näköalapaikka on jokaisen Hetan kävijän pakollinen kohde kaikkina vuodenaikoina. Sinne pääsee pienellä kapuamisella ja maisemat kansallispuistoon ja Ounastuntureille vertaansa vailla. Jyppyrällä voi myös tehdä tulet ja vaikka paistaa makkaraa. Tulistelu onkin suosittua ajanvietettä Hetassa, ja tulistelupaikkoja kylän läheisyydestä löytyy useita.

Opastettuja tekemisiä on joka lähtöön: Hetta on hyvä paikka tutustua huskyjen maailmaan, retkeillä moottorikelkalla vaikkapa Näkkälän saamelaiskylään tai lähteä maastopyöräilemään, melomaan tai lumikenkäilemään, niille vähemmän kuljetuille reiteille. Talvella Hetan hiihtoladut vievät avotunturiin, eikä ruuhkista ole tietoakaan. Ounasjärven jäälle ajetaan monitomilatu Aurinkokeino, jossa kaikki ulkoilijat viihtyvät sulassa sovussa. Hetta hiihtomaassa pääsee laskettelemaan, hiihtämään ja lumikenkäilemään.

Ulkoilmatekemisen lisäksi lisäksi Hetassa kannattaa vierailla Tunturi-Lapin Luontokeskuksessa, jossa voi tutustua mielenkiintoiseen paimentolaissaamelaisuudesta kertovaan näyttelyyn ja ostaa tuliaisiksi paikallisia käsitöitä. Vieraile myös kylän kauniissa kirkossa, ympäristön lintutorneilla ja kesällä Kotiseutumuseolla. Älä jätä väliin myöskään kevättalven tapahtumia: Hetan musiikkipäiviä ja Marianpäiviä.

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Hetan kirkka kaamoksessa Enontekio

Luonto- ja käyntikohteet Hetassa

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Opastetut retket

Enontekiö on kuuluisa laajoista erämaa-alueistaan, joilla retkeily vaatii osaamista, kokemusta ja valmistautumista.

Opastetut retket

Vastuullisuus

Vastuullisuus

Meillä on puhdas ilma, kirkkaat vedet sekä tilaa olla ja hengittää. Kun liikut Enontekiöllä, muista aina, että vaikka ympäristö saattaa näyttää autiolta, se on täynnä elämää. Liikut toisten kotona: ihmisten, eläinten ja kasvien.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta