Enontekiön kirkko

Vaikka itse sanommekin, Enontekiön kirkko on kauneimpia Suomessa. Se on myös Museoviraston määritelmän mukaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Enontekiön kirkko sijaitsee Hetan kylässä. Se on hettalaisille tärkeä maamerkki, jonka korkea torni näkyy maalta ja vesiltä, ja on hyvä kiintopiste myös vierailijalle.

Kirkko on valmistunut vuonna 1952, ja se on rakennettu Lapin sodassa v. 1944 tuhoutuneen, edellisen kirkon tilalle. Kirkon rakentamista varten saatiin merkittävä lahjoitus Yhdysvalloista, Amerikan luterilaisilta kirkoilta. Arkkitehtinä toimi Veikko Larkas, joka on tullut tunnetuksi monien kirkkojen suunnittelijana.

Sisällä kirkossa voi ihailla Uuno Eskolan maalaamaa alttariseinää: Taivaaseen astuva Jeesus siunaa Lapin kansaa. Teoksen pohjana on freskotekniikalla tehty tunturimaisema. Teoksen hahmot; Lapin pukuun pukeutunut mies, nainen ja jutaava porotokka, on tehty mosaiikkityönä.

Kattokruunut ovat Paavo Tynellin suunnittelemat, kastepöytä on Lapin rajavartioston 3. komppanian lahjoittama, ja kirkon urut on saatu lahjoituksena Länsi-Saksasta vuonna 1958.

Tiesitkö?

  • Nykyinen kirkko on järjestyksessä kuudes Enontekiölle rakennettu kirkko.
  • Kirkossa on loistava akustiikka ja varsinkin Hetan musiikkipäivien aikaan siitä pääsee nauttimaan laadukkaiden konserttien muodossa.
  • Kirkko on tiekirkkona avoinna maanantaista perjantaihin klo 11-16 kesäaikana. Opas on paikalla aukioloaikana.
 

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Enontekiön reitit​

Enontekiön reitit

Koe pohjoisten reittien lumo sinulle mieluisimmalla tavalla: kävellen, hiihtäen, meloen tai maastopyörän selässä.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta

Vastuullisuus

Vastuullisuus

Meillä on puhdas ilma, kirkkaat vedet sekä tilaa olla ja hengittää. Kun liikut Enontekiöllä, muista aina, että vaikka ympäristö saattaa näyttää autiolta, se on täynnä elämää. Liikut toisten kotona: ihmisten, eläinten ja kasvien.