Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Hiihtoladut

Enontekiöllä latuja on satoja kilometrejä. Tunturisukset antavat vapauden koluta lumisia erämaita rajattomasti.

Hoidetut ladut keskittyvät Yli-Kyrön, Hetan ja Kilpisjärven alueille

Hiihtokausi alkaa ensilumen laduilla usein jo loka-marraskuussa ja latuverkostoa laajennetaan kevättalvea kohti. Paras hiihtokausi jatkuu aina vapun korville saakka.

Latuja hoitavat Enontekiön kunta ja paikalliset latuyhdistykset.

Siirry latukuvauksiin

Hetan ladut

Jyppyrän valaistu kuntolatu
10 km

Jyppyrän valaistu kuntolatu 10 km

Latu lähtee Hetan keskustasta ja tekee lenkin Jyppyrän rinteillä. Latu on korkeuserojen vuoksi keskivaativa. Tämä ensilumen latu avataan alkukaudesta heti, kun lunta on riittävästi. Ladulle pääsee Hetan keskustasta koulun liikuntahallin takaa, Hetta Hiihtomaasta tai Paljasseläntien varrella olevalta parkkipaikalta.

Aurinkokeino - jäälatu 17km

Latu kiertää Ounasjärven jäätä pitkin. Aloittelijaystävälliseltä ladulta on kauniit maisemat Ounastunturien ja Hetan kylän suuntaan. Reitin varrella on mahdollisuus poiketa Perukanvuoman tai Karjalansaaren tulipaikoille tai Hetan kodan latukahvilaan. Ladulle pääsee useista kohdista Hetan kylältä, esimerkiksi venesatamasta tai Tunturi-Lapin luontokeskukselta.

Aurinkokeino - jäälatu 17km

Pahtajärven latu 18 km

Pahtajärven latu 18 km

Latu erkanee valaistusta kuntoladusta ja vie hiihtäjän kauniin jylhän rotkojärven jäälle. Reitin varrella voi pitää tauon Närpistön laavulla. Reitti on osin helppo, osin keskivaativa. Reitille pääsee Hetan keskustasta koulun takaa tai Hetta Hiihtomaasta, jolloin matkaa kertyy jokunen kilometri lisää.

Pyhäkeron ladut 15-50 km

Ounasjärven toisella puolella Pyhäkeron rinteillä risteilee useita reittivaihtoehtoja, joista voi koostaa mieleisensä hiihtolenkin. Ladut ovat pääosin keskivaativia. Pyhäkeron ja Hetan kylän välillä hiihdetään pääosin metsäisessä maastossa, mutta Sioskurun autiotuvalle vievällä reitillä pääset ihailemaan avotunturimaisemia.

Taukopaikaksi kannattaa valita Pyhäkeron autiotupa, jossa on kevättalvisin myös latukahvila. Alueella on myös useita laavuja ja Sioskurun autiotupa.

Reitille pääsee Ounasjärven jäällä kulkevien latujen kautta, esimerkiksi Hetan keskustan venesatamasta tai Tunturi-Lapin luontokeskukselta.

Pyhäkeron ladut 15-50 km

Hetta-Pallas erämaalatu 50-60 km

Hetta-Pallas erämaalatu 50-60 km

Tiesitkö, että kuuluisan Hetta-Pallaksen vaellusreitin voi myös hiihtää? Talvireitti on osin erämaalatua, jota ei ole huollettu latukoneella. Keskivaativa reitti sopii hyväkuntoiselle hiihtäjälle. Avotunturissa liikkuessa kannattaa varautua lumituiskuun ja tuiverrukseen. Mutta kuinka mukavalta tuntuukaan päästä autiotuvan lämpöön hiihtopäivän päätteeksi! Paikalliset yritykset järjestävät myös opastettuja hiihtovaelluksia reitillä.

Kilpisjärven ladut

Tsahkaljärven latu 5 km

Tsahkaljärven latu 5 km

Latu vie kauniiseen järvimaisemaan Saana-tunturin juurelle. Korkeuserojen vuoksi reitti on keskivaativa. Reitti yhdistyy alueen muihin latuihin. Tsahkaljärvellä on laavu ja tupa, jossa voi pitää evästauon. Ladulle pääsee Kilpisjärven kylän keskustasta tai luontokeskukselta.

Saanan latu 16 km

Latu kiertää Saana-tunturin. Keskivaativasta reitistä suuri osa kulkee avotunturissa, joka haastaa hiihtäjän karuilla olosuhteilla mutta palkitsee huikaisevilla maisemilla. Reitin varrella on kaksi kotaa, joissa voi pitää lämmittely- ja evästauon. Reitti on mahdollista yhdistää Tsahkaljärven latuun, Mallan latuun tai Kilpisjärven jäälatuihin. Reitin lähtöpiste on Kilpisjärven retkeilykeskuksella.

Saanan latu 16 km

Mallan latu 22 km

Mallan latu 22 km

Latu tekee kierroksen Mallan luonnonpuistossa ja Kilpisjärven jäällä. Jäällä kulkeva latuosuus n. 13 km on vaativuudeltaan helppoa, Malla-tunturien rinteitä kipuava osuus n. 9 km keskivaativa. Reitin varrella on Kuohkimajärven autiotupa, jossa voi pitää tauon tai leiriytyä yöksi. Reitin voi yhdistää Saanan latuun tai muihin Kilpisjärven jäälatuihin. Reitin lähtöpiste on Kilpisjärven retkeilykeskuksella.

Kilpisjärven jääladut 5-40 km

Järven jäällä kulkevilta laduilta pääset katselemaan Saanan ja Mallan uljaita tuntureita aivan uudesta kulmasta. Reittivaihtoehtoja on useita, ja latu vie aina Mallan luonnonpuistossa olevalle Kuohkimajärven tuvalle asti. Matkaa sinne kertyy edestakaisin Kilpisjärven retkeilykeskukselta noin 20 km ja kylän keskustasta noin 30 km. Jääladut ovat vaativuudeltaan helppoja, mutta avoimella järvenjäällä kulkiessa kannattaa varautua tuuleen ja tuiskuun. Laduille pääsee useista kohdista mm. Kilpisjärven kylältä ja retkeilykeskukselta.

Kilpisjärven jääladut 5-40 km

Haltin hiihtovaellus
108 km

Haltin hiihtovaellus 108 km

Haltin hiihtovaellus on huikea elämys, joka haastaa kokeneenkin talviretkeilijän. Kilpisjärveltä Haltille kulkee huoltoura, joka merkitään risuilla lumeen. Reittiä ei ajeta latukoneella. Reitin varrella on useita autiotupia. Matkaa Kilpisjärveltä Haltille ja takaisin kertyy yli sata kilometriä. Huomaa, että reitti on pituutensa ja erämaaolosuhteidensa vuoksi erittäin vaativa – suosittelemme tätä hiihtovaellusta vain kokeneille eränkävijöille tai paikallisen oppaan seurassa.

Yli-Kyrön ladut

Hommakierros 4 km

Hommakierros 4 km

Helppo koko perheen laturetki. Reitin varrella on laavu, johon voi pysähtyä evästauolle. Latu yhdistyy Vuontiskierrokseen ja Tynnyrikierrokseen. Ladulle pääsee Vuontispirtin tunturihotellilta.

Ahovaaran kierros 4 km

Latu kapuaa Ahovaaran päälle, jossa hiihtäjä voi pitää tauon maisemista nautiskellen. Korkeuserojen vuoksi reitti on keskivaativa. Pidempää hiihtoretkeä mielivän kannattaa yhdistää reitti Hommakierrokseen tai Vuontiskierrokseen. Ladun lähtöpiste on Vuontispirtin tunturihotellilla.

Ahovaaran kierros 4 km

Vuontiskierros 7 km

Vuontiskierros 7 km

Latu kiertää Vuontisjärven ympäri. Enimmäkseen tasainen latu sopii koko perheen hiihtoretkeksi. Reitin varrella on latukahvila ja siihen voi yhdistää useita muita alueen reittejä. Reitti lähtee Vuontispirtin tunturihotellilta.

Tynnyrikierros 9 km

Helpohko latu, jonka varrelta aukeaa huikaiseva näkymä Lumikerolle. Reitin varrella on laavu, johon voi pysähtyä evästauolle. Latu kulkee alku- ja loppuosasta samaa matkaa Hommakierroksen kanssa ja on yhdistettävissä Vuontiskierrokseen. Ladulle pääsee Vuontispirtin tunturihotellilta.

Tynnyrikierros 9 km

Vuontispirtti-Montellinmaja-Vuontispirtti n. 12 km

Vuontispirtti-Montellinmaja-Vuontispirtti n. 12 km

Latu nousee avotunturiin Montellin majalle, jossa kapuamisen jälkeen voi hengähtää kodassa. Reitti on korkeuserojen vuoksi melko vaativa, ja tunturissa on syytä varautua tuuleen ja tuiskuun. Montellin majalta on mahdollisuus jatkaa edelleen Nammalkurun tuvalle, ja reitin voi yhdistää Vuontiskierrokseen. Kummassakin tapauksessa matkaa tulee muutama kilometri lisää. Reitin lähtöpiste on Vuontispirtin tunturihotellilla.

Varkhaankierros 14 km

Varkhaankierros 14 km jatkaa matkaa Tynnyrikierrokselta Varkaanjärvelle. Järven läheisyydessä on kota, johon voi pysähtyä lämmittelemään ja nauttimaan eväitä. Reitti on yhdistettävissä Vuontiskierrokseen. Ladun lähtöpiste on Vuontispirtin tunturihotellilla.

Varkhaankierros 14 km

Vuontispirtti-Hannukuru-Vuontispirtti n. 29 km

Vuontispirtti-Hannukuru-Vuontispirtti n. 29 km

Latu vie ylös tunturiin Hetta-Pallasreitin varrella olevalle Hannukurun autiotuvalle. Reitti sopii korkeuserojensa ja pituutensa vuoksi kokeneille hiihtäjille. Reitin alku- ja loppumatka hiihdetään Varkhaankierrosta pitkin, josta erkanee latu kohti Hannukurua Varkaanjärven kohdilla. Reitin varrella on kaksi taukopaikkaa, Hannurun tupa ja Varkaanjärven kota. Reitti lähtee Vuontispirtin tunturihotellilta.