Maastopyöräilyreitit

Enontekiön retkeily- ja erämaareiteistä suuri osa soveltuu maastopyöräilyyn. Oletko kokeillut jo pyörävaellusta?

Merkittyjä maastopyöräreittejä löydät Enontekiön eteläosista Hetan ja Yli-Kyrön alueilta

Molemmista löytyy poljettavaa niin aloitteleville kuin kokeneemmille kuskeille. Ehkäpä haluat polkea koko Hetta-Pallas-vaellusreitin? Myös Kilpisjärven reiteistä osalla saa pyöräillä, ja alueen reitit tarjoavat haastetta kokeneelle maastopyöräilijälle.

Erämaa-alueilla kulkee lukemattomia maastouria, jotka sopivat hyvin pyöräilyyn. Fatbike-harrastajien suosikki Pöyrisjärvi tarjoilee ainutlaatuisia hiekkadyynimaisemia, kun taas Tarvantovaaran erämaassa pääset kokemaan tunturiylängön avaruuden.

Huomaa kuitenkin, että erämaissa reittejä ei ole merkitty, vaan olet omien suunnistus- ja erätaitojesi varassa. Huomaathan myös, että joillain rajoitusvyöhykkeillä ja luonnonsuojelualueilla pyöräily ei ole sallittua.

Siirry reittikuvauksiin

Katso kaikki reitit:

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Hetan alueen reitit

Palosenjärven polku 9-12 km

Palosenjärven polku
9-12 km

Reitti vie pyöräilijän Jyppyrän rinteiden kautta vaihteleviin suo- ja metsämaisemiin. Reitti on teknisyyden ja korkeuserojen vuoksi melko vaativa, mutta matkan varrelta löytyy myös helposti poljettavaa baanaa. Reitti yhdistyy Näkkälään vievään polkuun. Reitille pääsee Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihasta tai Hetan keskustasta koulun urheilukentän takaa, jolloin matkaa kertyy jokunen kilometri enemmän. 

Pyhäkeron reitit 16-22 km

Ounasjärven rannalla kohoavalle Pyhäkerolle pääsee pyörällä Mustavaarantien puomilta, joka sijaitsee Ounastien varressa noin 5 km Hetasta itään. Mustavaarantietä kulkeva reitti on helppokulkuinen, mutta korkeuseroa tunturin rinteessä olevalle Pyhäkeron tuvalle toki kertyy. Matka puomilta tuvalle on noin 11 kilometriä suuntaansa. 

Vaihtoehtoisesti reitin voi aloittaa tai päättää venekyydillä Hetasta Ounasjärven yli, jolloin järven rannasta tuvalle poljetaan keskivaativaa vaelluspolkua pitkin noin 5 kilometriä.

Pyhäkeron reitit 16-22 km

Hetta-Näkkälä reitti 26 km

Hetta-Näkkälä reitti
26 km

Reitti kulkee vanhaa postipolkua pitkin. Polku on osittain teknisesti vaativa ja sisältää jonkin verran korkeuseroja. Reitin puolimatkassa on Näkkälän välitupa, jossa voi pitää evästauon tai leiriytyä yöksi. Reitti yhdistyy Hetan päässä Palosenjärven polkuun ja Näkkälässä Pyörisjärven suuntaan lähtevään erämaareittiin.

Hetta-Pallas 55 km

Tiesitkö, että vaellusreittien klassikko sopii myös maastopyöräilyyn? Ikoninen vaellusreitti vie retkeilijän yli laajojen avotunturien ja läpi hentojen tunturikoivikoiden. Merkityn reitin varrella on useita autiotupia ja taukopaikkoja. Reitti haastaa pituutensa ja vaativuutensa vuoksi kokeneenkin maastopyöräilijän.

Hetta-Pallas 55 km

Yli-Kyrön alueen reitit

Ahovaaran kierros 4 km

Ahovaaran kierros 4 km

Reitti vie pyöräilijän Ahovaaran laavulle, josta aukeaa laaja maisema kansallispuiston tuntureille. Reitti on teknisyydeltään helppoa latupohjaa, mutta korkeuseroa reiteillä on jonkin verran. Reitin voi yhdistää Jatuninkankaankierrokseen. Reitti lähtee Vuontispirtin tunturihotellilta.

Jatuninkankaankierros
15 km

Jatuninkankaankierros on aloittelijaystävällinen, latupohjia pitkin kulkeva pyöräreitti. Reitti kulkee kauniissa kangasmetsässä kansallispuiston läheisyydessä. Reittiin on mahdollista yhdistää Ahovaaran kierros. Reitti lähtee Vuontispirtin tunturihotellilta.

Jatuninkankaankierros 15 km

Pahakurun tunturireitti 22 km

Pahakurun tunturireitti 22 km

Reitti johdattaa polkijan Hetta-Pallas-vaellusreitin maastoihin. Reitin alkuosa on helppoa hiekkapohjaista polkua Hietajärven laavulle asti. Pian laavun jälkeen polku lähtee kohoamaan kohti avotunturia ja muuttuu vaativammaksi. Jyrkkä nousu saa varmasti reidet hapoille, mutta maisemat puurajan yläpuolella palkitsevat. 

Tunturiosuudella rengasreitti jatkuu teknisyydeltään keskivaativana. Reitin varrella on Pahakurun autiotupa, jossa voi pysähtyä tauolle tai leiriytyä yöksi. Reitiltä on mahdollista jatkaa matkaa myös jompaan kumpaan suuntaan Hetta-Pallas-vaellusreittiä pitkin. 

Takaisin parkkipaikalle palataan jälleen Hietajärven kautta. Reitti lähtee Hietajärven parkkipaikalta Yli-Kyrön pohjoispuolelta Ounastien varresta.

Muita reittejä

Saana - Tsahkaljärvi polut 2-15 km

Saana - Tsahkaljärvi polut 2-15 km

Kilpisjärven ja Saana-tunturin reiteillä maastopyöräily on sallittu, mutta reitit vaihtelevat teknisyydeltään pääosin keskivaativasta erittäin vaativaan. Reiteille pääsee esimerkiksi Kilpisjärven luontokeskukselta tai retkeilykeskukselta.

Näkkälä-Pöyrisjärvi
n. 16 km

Merkitsemätön, mutta maastossa selvästi erottuva mönkijäura vie Näkkälän kylästä Pöyrisjärven autiotuvalle. Ota mukaan kartta ja varaudu suunnistamaan omatoimisesti. Autiotuvalla voi pitää tauon tai leiriytyä yöksi. 

Reitti on pääosin helppokulkuinen joitakin kivikkoisia kohtia ja purojen ylityksiä lukuunottamatta. Pehmeän hiekan vuoksi paras pyörävalinta tälle reitille on fatbike. Reitti lähtee Näkkälän kylästä ja sen voi yhdistää Hetta-Näkkälä-polkuun.

Näkkälä-Pöyrisjärvi n. 16 km

Kaaresuvanto-Syväjärvi n. 20 km

Kaaresuvanto-Syväjärvi n. 20 km

Osittain maastoon merkitty erämaareitti kulkee Tarvantovaaran erämaassa Kaaresuvannosta Syväjärven autiotuvalle. Alkumatka taivalletaan helppokulkuista hiekkatietä, loppua kohti polku muuttuu kivikkoisemmaksi. Syväjärven autiotuvalla voi pitää tauon tai leiriytyä sinne yöksi. Edestakaisin matkaa kertyy noin 40 kilometriä. Reitti lähtee Kaaresuvannon kylältä, seuraa Käsivarrentieltä opasteita koululle. 

Kultima-Leppäjärvi 25 km

Osittain maastoon merkitty erämaareitti vie Tarvantovaaran erämaan halki Kultiman kylästä Leppäjärven kylään. Reitti on pääosin helppokulkuinen joitakin kosteikkoja lukuunottamatta. Reitin varrella ei ole rakennettuja taukopaikkoja. Edestakaisin matkaa kertyy noin 50 kilometriä. Reitille voi lähteä joko Kultimasta tai Leppäjärvestä, kummassakin alkumatka kuljetaan hiekkatietä pitkin.

Kultima-Leppäjärvi 25 km