Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Melontareitit

Enontekiön nimi tarkoittaa suurten jokien alkulähdettä. Alueelta löytyykin upeita melontareittejä sekä kokeneille että aloitteleville melojille.

Vapaana virtaavasta Ounasjoesta löytyy sekä leppoisia että haasteellisia melontareittejä. Aloittelijoille sopivat mainiosti esimerkiksi Käkkälöjoki ja Palojoki. Käsivarren erämaa-alueella virtaa kuuluisa Lätäseno, Suomen haastavin melontareitti hurjine koskineen. Paikallisen oppaan kanssa pääset tutustumaan melontareitteihin turvallisesti. Kuljetuspalveluita tarjoavat paikalliset yritykset.

Suositellut reitit

Ounasjärvi 1-20 km

Ounasjärvi 1-20 km

Hetan kylältä pääset tekemään Ounasjärvellä haluamasi mittaisen melontaretken. Järvi on kapea, joten selkien ylitykset eivät ole kovin pitkiä. Poikkea vaikkapa Perukanvuoman tulistelupaikalle tai Karjalansaareen. Useat Hetan yrittäjät vuokraavat kanootteja ja kajakkeja.

Käkkäläjoki 40 km

Joki kulkee suomaisemien halki Kalmankaltiosta aina Ounasjokeen saakka. Reitillä on suhteellisen helppoja koskia. Reitin puolivälin paikkeilla on autiotupa, jossa voi pitää evästauon tai leiriytyä sinne yöksi. Reitti alkaa Kalmankaltiosta, jonne pääsee autolla. Retken voi lopettaa Ounastien varteen Vuontisjärven ja Peltovuoman kylien välissä olevan sillan kohdalle tai jatkaa matkaa Ounasjoelle.

Käkkäläjoki 40 km

Pöyrisjoki 43 km

Pöyrisjoki 43 km

Pöyrisjoki tarjoilee ainutlaatuisia erämaamaisemia ja haastavia koskia. Pöyrisjokea suositellaan kokeneille koskimelojille – tämä ei ole matalan kynnyksen reitti. Joki on parhaiten melottavissa korkean veden aikaan.

Reitin lähtöpisteessä Pöyrisjärvellä on autiotupa, ja matkan varrella leiriytyminen maastoon on sallittu. Retki kannattaa aloittaa kuljettamalla kajakit paikallisen yrittäjän avulla Pöyrisjärven rantaan, josta joki laskee aina Vuontisjärven kylälle.

Palojoki 60 km

Joki kulkee Tarvantovaaran erämaan halki Palojärven kylästä Palojoensuun kylään. Joki on enimmäkseen helppokulkuinen yhtä koskea lukuunottamatta. Erämaisten olosuhteiden ja reitin pituuden vuoksi sitä suositellaan kuitenkin erätaitoisille melojille. Matalan veden aikaan joki on kivikkoinen.

Reitin varrella ei ole tupia, mutta leiriytyminen maastossa on sallittu. Reitille pääsee Palojärvestä tai Ruijantien varresta Leppäjärven ja Palojärven kylien välissä olevan sillan kohdalta.

Palojoki 60 km

Poroeno-Lätäseno 100 km

Poroeno-Lätäseno 100 km

on erämainen jokireitti Käsivarren erämaassa. Vaativaa reittiä suositellaan ainoastaan taitaville melojille, joilla on myös erätaidot hyvin hallussa. Reitin varrella on useita koskia. Vesitilanne kannattaa selvittää etukäteen, sillä sekä tulvien että matalan veden aikaan reitti on kulkukelvoton. Sopivana vuodenaikana reitti tarjoilee kuitenkin huikeita elämyksiä kokeneelle eränkävijälle.

Reitin varrella on useita autiotupia ja alueella leiriytyminen on sallittu maastossa. Retki kannattaa aloittaa kuljettamalla kajakit Porojärvelle paikallisen yrittäjän avustuksella.