Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Maastopyöräily

Enontekiön tunturiylängöillä ja metsämailla voit tehdä elämäsi pyöräretken. Vaihtelevat pyöräilymaastot ovat ainutlaatuisia koko Suomessa.

Enontekiötä on kutsuttu maastopyöräilijän paratiisiksi, eikä suotta. Erämaat tarjoavat haasteita kokeneelle pyöräilijälle, mutta myös aloittelijoille löytyy helppoja merkittyjä reittejä.

Ensikertoja maastopyöräilyä kokeilevien kannattaa suunnata Yli-Kyrössä kulkeville Jatuninkankaan (15km) ja Ahovaaran (4km) reiteille. Helppokulkuiset reitit vievät polkijan kauniiden mäntymetsien halki. Ahovaaran lenkillä päästään harjoittelemaan myös napakampia ylä- ja alamäkiä.

Hetan itäpuolelta lähtevä pyöräreitti Pyhäkeron tuvalle sopii hyvin vähemmän kokeneelle kuskille, joskin korkeuseron vuoksi reitti vaatii jonkin verran kuntoa. Noin 10 kilometrin mittainen reitti on merkitty opaskyltein. Tuvalta matkaa voi jatkaa jalkaisin tai pyörällä aina Pyhäkeron huipulle asti.

Jos haluat katsella samoja tuntureita toisesta suunnasta, kokeile suosittua Hietajärveltä lähtevää Pahakurun maastopyöräreittiä. 23 kilometrin mittaisella lenkillä on suuria korkeuseroja ja jonkin verran kivikkoa, mutta myös helposti poljettavaa leveää polkua. Avarat maisemat avotunturissa palkitsevat taatusti tunkkaamisen vaivan! Myös koko Hetta-Pallas-reitin (n. 50km) voi halutessaan pyöräillä.

Tunturi-Lapin luontokeskukselta Hetasta ja Kilpisjärven kylältä lähteviä merkittyjä ulkoilureittejä voi myös pyöräillä. Polut ovat pääosin keskivaativia teknisyyden ja korkeuserojen vuoksi, joten suosittelemme niitä kokeneille maastopyöräilijöille.

Fatbike-harrastajien suosioon noussut Pöyrisjärvi tarjoilee ainutlaatuisia hiekkadyynimaisemia, jotka on rinnastettu Afrikan savanneihin. Pyörisjärven tuvalle pääsee Näkkälän kylästä mönkijäuraa pitkin. Reittiä ei ole merkitty, mutta se erottuu selkeästi maastosta. Matkaa kertyy noin 16 kilometriä suuntaansa.

Myös muilla erämaa-alueilla kulkee mönkijäuria, jotka sopivat maastopyöräilyyn. Varaudu kuitenkin suunnistamaan maastossa itse, sillä reittejä ei ole merkitty. Huomioi myös turvallisuus: varaa vaatetta ja ylimääräistä evästä myös yllättävien sään muutosten ja muiden viivytysten varalle.

Erämaareitit ovat poronhoitajien käyttämiä reittejä, joista moni menee kesämerkityspaikoille. Olethan siis huomaavainen pyöräilijä äläkä häiritse poronhoitotöitä. Sulje poroaitojen portit jälkeesi.

Paikalliset eräoppaat järjestävät opastettuja pyöräretkiä, jolloin pääset turvallisimmin valloittamaan pohjoisen erämaan parhaimmat paikat. Monet paikalliset yritykset myös vuokraavat pyöriä ja neuvovat mielellään reittivalinnoissa. Maastokäyttöön soveltuvia karttoja voi ostaa luontokeskuksista.

Maastopyöräilyreitit

Lisätietoa reiteistä ja olosuhteista kansallispuistossa ja erämaa-alueilla saat alueen luontokeskuksista.

 

Retkietiketti

Pidetään huolta ainutlaatuisesta luonnostamme

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
  4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa.

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Pyöriä vuokraavat yritykset

Me Puranen Oy

Liikenneasema | Karesuvanto

Liikenneasema ja kahvia sekä ruokaa

Käsivarrentie 3767, Karesuvanto

Kilpissafarit

Ohjelmapalvelut & välinevuokraus | Kilpisjärvi

Kilpissafarit tarjoaa matkailijoille ikimuistoisia elämyksiä ja kestävää matkailua Kilpisjärven tuntureilla ja kolmen valtakunnan alueella.

Tsahkalluoktantie 14, Kilpisjärvi

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

Pyöräretkiä järjestävät yritykset

Vilu Arctic Experience

Aktiviteetit & Glamping | Hetta

Järjestämme erilasia aktiviteetteja Lapin luontoon ja erämaahan ympäri vuoden. Kaikki retkemme alkavat Hetasta. Meidän erikoismajoituksemme Arctic Nature Glamping on luksusteltta omassa rauhassa perinteisillä erähenkisillä mukavuuksilla. Lisäksi meiltä juonto-, dj- ja karaokepalvelut.

Tuolpajärventie 10, Vuontisjärvi

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

Kilpissafarit

Ohjelmapalvelut & välinevuokraus | Kilpisjärvi

Kilpissafarit tarjoaa matkailijoille ikimuistoisia elämyksiä ja kestävää matkailua Kilpisjärven tuntureilla ja kolmen valtakunnan alueella.

Tsahkalluoktantie 14, Kilpisjärvi

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Maastopyöräilyreitit

Enontekiön retkeily- ja erämaareiteistä suuri osa soveltuu maastopyöräilyyn. Oletko kokeillut jo pyörävaellusta?

Maastopyöräilyreitit​

Hotellit

Hotellit

Parasta on juoda aamukahvia rauhassa hyvin nukutun yön jälkeen ja ihailla ikkunan takaa avautuvia maisemia. 

Mökit ja huoneistot

Miltä kuulostaisi tupa tunturin juurella? Vedä villasukat jalkaan ja nauti omasta rauhasta hiihto- tai retkipäivän jälkeen.

Mökit ja huoneistot