Hiihto

Avaraa tunturiylänköä halkoo latu, ja ainoa ääni on omien suksiesi suhina.

Enontekiöllä on luonnonlatuja satoja kilometreja. Latuverkoston erityispiirteenä on avotunturissa kulkevien hoidettujen latujen määrä

Hiihtokausi alkaa ensilumen laduilla usein jo loka-marraskuussa. Latuverkosto on laajimmillaan maaliskuulta huhtikuun puoliväliin, ja keväällä pitkät valoisat illat pidentävät päivittäistä retkiaikaa. Kilpisjärvellä pääset suksille vielä kesäkuussakin.

Enontekiön ladut keskittyvät Hetan, Yli-Kyrön ja Kilpisjärven alueille. Latujen hoidosta vastaavat latuyhdistykset: Ounaksen tunturiladut (Hetan alueen ladut), Raattaman reitit ( Ylikyrö ja Raattama) sekä Kilpisjärven ladut.

Hetassa hiihtämään pääsee jo alkutalvesta Jyppyrälle kapuavalla valaistulla kuntoladulla. Kevättalven tullen latuverkostoa laajennetaan sekä pohjoisen suuntaan että järven yli Ounastuntureille. Aurinkoisten kevätpäivien suosikkikohde on Ounasjärven jäällä kulkeva Aurinkokeino-monitoimilatu. Reiteistä löytyy vaihtoehtoja niin aloitteleville kuin kokeneille hiihtäjille. Todellista haastetta kaipaava talviretkeilijä voi hiihtää erämaalatua pitkin aina Pallakselle asti.

Yli-Kyrön alueella hiihdettävää löytyy koko perheen laturetkistä vaativiin tunturireitteihin. Vuontispirtin tunturihotellilta lähtevä latuverkosto yhdistyy Raattaman ja Ylläs-Pallastunturin kansallispuiston reitteihin. Latuverkoston ollessa laajimmillaan, yhdyslatua pääsee aina Hettaan asti. Reittien varrella on useita laavuja, jonne on mukava pysähtyä vaikkapa nauttimaan kuppi kuumaa mehua termoksesta.

Kilpisjärvellä huikaisevissa tunturimaisemissa kulkevat ladut ovat parhaimmillaan kevättalvisin. Voit ihailla Saanan jylhää profiilia järvellä kulkevalta helpolta jääladulta käsin tai valita vaativamman reitin tunturin ympäri. Myös Mallan luonnonpuistoon ja Kolmen valtakunnan rajapyykille pääsee hiihtäen maata tai jäätä pitkin. Kilpisjärvi on myös erinomainen lähtöpiste hiihtovaellukselle – kunhan retkeilijän kokemus ja varautuminen arktisiin sääolosuhteisiin on kohdallaan.

Hiihtoladut

Lisätietoa reiteistä ja olosuhteista kansallispuistossa ja erämaa-alueilla saat alueen luontokeskuksista.

 

Haluatko hiihdellä koirakaverin kanssa?

Hetassa on sallittua hiihtää koiran kanssa Aurinkokeinon monitoimiladulla sekä valaistun ladun ylälenkillä. 

Yli-Kyrön ja Kilpisjärven laduilla saa hiihtää koiran kanssa.

Muista, että koiran tulee olla aina hihnaan kytkettynä.

Suksien vuokraus

Voit vuokrata suksia moneen eri tarpeeseen. Varusteita löytyy murtomaahiihtosuksista tunturihiihtosuksiin ja muihin talviretkeilyvarusteisiin.

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Hiihtoladut

Enontekiöllä latuja on satoja kilometrejä. Tunturisukset antavat vapauden koluta lumisia erämaita rajattomasti.

Hiihtoladut

Mökit

Mökit

Varaisitko lomallesi oman tuvan tunturin juurella? Semmoiseen on niin mukava tulla hiihto- tai retkipäivän päätteeksi. Enontekiöltä löytyy mökkejä niin yksinkertaisuutta kuin luksusta arvostavalle.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta