Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Koe arktinen kesä juosten – Käsivarren Lapin parhaat polkujuoksureitit

Käsivarren Lapissa polkujuoksijan treenimaastot eivät lopu kesken. Kokosimme matkailutiimin suosikkireitit eri puolilta Enontekiötä.

Pahakurun lenkki

Maastopyöräreitiksi suunniteltu Pahakurun lenkki sopii erinomaisesti myös juoksupoluksi. Reitti lähtee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston koillislaidalta Hietajärven parkkipaikalta, ja johdattaa kulkijan upeisiin avotunturimaisemiin.

Reitin ensimmäiset kilometrit ovat helppokulkuista ulkoilupolkua vehreässä mäntymetsässä. Pian Hietajärven laavun jälkeen reitti kääntyy jyrkkään nousuun, joka jatkuu puurajan yläpuolelle asti. Tämän jälkeen matka jatkuu upeissa avotunturimaisemissa ja samalla polku muuttuu kivikkoisemmaksi. Reitti tekee tunturiylängöllä lenkin ja palaa jälleen Hietajärven kautta lähtöpisteeseen.

Juoksija voi valita myös vaihtoehtoisen reitin Tappurin tuvan kautta alas Ketomellaan ja Marastontielle. Tämä reittiosuus kulkee tiheässä metsässä, joka on erityisesti ruska-aikaan kaunis. Polku on tällä osuudella muuta reittiä pienempää ja teknisempää.

Pituus: 20-25 km
Vaativuus: keskivaativa
Lähtöpaikka: Hietajärven parkkipaikka, Ounastie 4627
Taukopaikat: Hietajärven laavu, Pahakurun ja Tappurin autiotuvat
Nähtävää: Maistiaispalat Hetta-Pallas-reitin tunturiylängöstä ja kirkasvetinen Hietajärvi (kuvassa yllä)

Mallan polku

Kilpisjärven rannalla sijaitsevan Mallan luonnonpuiston läpi vievä polku tarjoilee koko rahan edestä sykähdyttäviä maisemia ja haastetta kokeneellekin polkujuoksijalle.

Reitin voi juosta edestakaisin, jolloin matkaa kertyy noin 20 kilometriä, tai ottaa toiseen suuntaan laivakyydin Kuohkimajärvelle reitin päätepisteeseen. Malla-laiva liikennöi kesäisin päivittäin Kilpisjärven Retkeilykeskuksen rannasta, ja liput kannatta varata ennakkoon.

Mallan parkkipaikalta lähtiessä polku on alkumatkasta helppokulkuista, mutta muuttuu noin reitin puolivälissä vaativaksi kivilouhikoksi. Reitillä on myös muutamia erittäin jyrkkiä nousuja ja laskuja, sekä joen ylitys kahlaten. Tänne, jos jonnekin, polkujuoksusauvat ovat erinomainen lisävaruste! Henkeäsalpaavat maisemat korvaavat kuitenkin jokaisen hikipisaran monin verroin.

Herkän luonnon vuoksi Mallan luonnonpuistossa on ehdottomasti pysyttävä merkityllä polulla. Reitin ainoa taukopaikka on Kuohkimajärven autiotupa polun toisessa päässä. Puolimatkassa on mahdollista täyttää vesipulloja Kitsiputouksesta. Alueella virtaavat luonnonvedet ovat yleensä juomakelpoisia, mutta varsinkin lämpimällä säällä veden suodattamista kannattaa harkita.

Pituus: 10-20km
Vaativuus: vaativa
Lähtöpaikka: Mallan luonnonpuiston parkkipaikka, Käsivarrentie 14850 / Malla-laivan päätepysäkki Kuohkimajärvellä
Taukopaikat: Kuohkimajärven autiotupa
Nähtävää: Kitsiputous, luonnonsuojelualueen ainutlaatuinen luonto, näköalat Kilpisjärvelle ja Norjan vuorille

Hetta-Pallas-juoksuvaellus

Klassikkojen klassikko Hetta-Pallas-vaellusreitti on ikimuistoinen elämys myös juosten. Jokainen reisiä hapottava nousu palkitaan huikaisevilla näköaloilla tunturien huipuilta. Suurin osa reitistä kulkee avotunturissa, joten täällä pääset nauttimaan avaruudesta sydämesi kyllyydestä.

Hetta-Pallas soveltuu pituutensa ja vaativuutensa puolesta ainoastaan kokeneille ja hyväkuntoisille polkujuoksijoille, joilla on myös erätaidot hallussa. Polku vaihtelee helppokulkuisesta ulkoilureitistä tekniseen rakkakivikkoon. Nousumetrejä reitillä kertyy noin 1500m.

Reitti on selkeästi merkitty maastoon ja sen varrella on useita autiotupia, joissa voi levähtää tarvittaessa. Matkan varrella on kaksi kaivoa, Pyhäkeron ja Hannukurun autiotupien luona. Reitin varrella on myös useita tunturipuroja, joista voi omalla vastuulla täydentää juomavettä.

Muista varata venekuljetus Ounasjärven yli reitin lähtöpaikkaan ja tarvittaessa autonsiirto Pallakselle etukäteen. Jos suunnittelet useamman päivän juoksuvaellusta, myös petipaikat varaustuvissa kannattaa varata Tunturi-Lapin luontokeskuksesta.

Pituus: n. 55km
Vaativuus: erittäin vaativa
Lähtöpaikka: Hetta, venekyyti Ounasjärven yli
Taukopaikat: Useita autiotupia
Nähtävää: Suomen legendaarisin vaellusreitti

Hetan kuntopolut

Moni suuntaa Hetasta suoraan Hetta-Pallas-reitille. Mutta tiesitkö, että myös Hetan pohjoispuolella on luonto- ja kuntopolkujen verkosto?

Selkeästi merkityt 2-18 km mittaiset polut vievät läpi havumetsien, matalien koivikoiden, soiden ja avarien vaaramaisemien. Maasto vaihtelee hiekkapohjaisesta ulkoilureitistä pehmeään neulaspolkuun ja pitkospuihin. Muutamia teknisiä kivikkoisia pätkiäkin löytyy. Korkeuserot ovat lappilaisittain maltillisia, mutta reitin korkein kohta on noin 450m merenpinnan yläpuolella.

Lenkin aluksi tai lopuksi kannattaa ehdottomasti poiketa Jyppyrän näköalapaikalle. Vaaran huipulta aukeaa hieno maisema Ounasjärven yli Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon.

Pituus: 2-18km
Vaativuus: helppo-keskivaativa
Lähtöpaikka: Tunturi-Lapin luontokeskus, Peuratie 15
Taukopaikat: Jyppyrän ja Närpistön laavut
Nähtävää: Jyppyrän näköalapaikka, maisemat Paljassellän laelta, rotkojärvi Pahtajärvi

Muista turvallisuus

Muista tunturireiteillä aina turvallisuus ja asianmukainen varustus. Varaudu vaihtelevaan säähän ja siihen, että tunturissa tuulee melkein aina.

Suosittelemme ottamaan pidemmille lenkeille mukaan vähintään kuoritakin, puhelimen vesitiiviisti pakattuna, kartan, ensiapupakkauksen sekä vettä ja energiaa hieman yli arvioidun tarpeen. Myös polkujuoksutapahtumien pakollisten varusteiden listoista saa hyviä vinkkejä siihen, mitä pakata juoksureppuun.