Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Kirjavinkkejä Enontekiölle matkustavalle

Niin ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeenkin on hienoa uppoutua kirjaan, joka liittyy matkakohteeseen. Voi haaveilla, etsiä tietoa ja palauttaa mieleen jo koettuja seikkailuja. Tässä lukulistaa Enontekiön vierailijalle!
Vanha vene Tsahkaljärven rannassa

Revontulten maa – välähdyksiä Enontekiön historiasta ja nykyisyydestä ( Toim. Jari Rantapelkonen) kertoo mielenkiintoisella tavalla Enontekiön vaiheikkaasta historiasta ja myös tämän päivän ilmiöistä. Mukana on paljon valokuvia matkan varrelta.

Ajan ja luonnon kuvausta on tarjolla yllin kyllin Enontekiöllä asuneen eläinlääkärin ja kirjailijan Yrjö Kokon tuotannossa. Ungelon Torppa kertoo elämästä Hetassa Kokon kirjailijakodikseen rakennuttamassa, saman nimisessä, talossa. Kirja kuvailee myös paljon ympäröivää luontoa ja sen asukkeja. Laulujoutsen – kirjan puolestaan sanotaan olevan ensimmäisiä länsimaisia luonnonsuojelukirjoja. Se kertoo Kokon yrityksistä kuvata laulujoutsen retkillään, Enontekiön silloisen nimismiehen Sulo Rovan opastamana.

Kaarina Karin Haltin valloitus – kirjaa ei ole ihan helppo saada käsiinsä, mutta yrittäminen kannattaa. Kari oli ensimmäinen Haltille vaeltanut nainen ja todellinen luontomatkailun pioneeri Suomessa. Ensimmäisellä Haltin vaelluksellaan hän vei seurueineen Haltille nimikirjan, johon sittemmin ovat kirjoittaneet nimensä kymmenet tuhannet vaeltajat. Kirjassa kerrotaan vuonna 1933 tehdystä vaellusreissusta ja mukana on myös paljon valokuvia. Tiesitkö että Kaarinan idean johdosta meillä on nykyäänkin hiihtoloma!

Sopulipoluilla on Kilpisjärven biologisella asemalla ja Käsivarren maastoissa kenttätyötä tehneen luonnontutkija Asko Kaikusalon kertomus uransa alkuvaiheista Kilpisjärvellä sekä kiehtovansa sopulien maailmasta. Biologinen asema ja siellä tehty tutkimustyö on mielenkiintoinen aihe ja lisää siitä voi lukea kirjasta Tieteen ja taiteen tunturit (Antero Järvinen, Tuomas Heikkilä, Seppo Lahti ( toim), joka julkaistiin aseman 50-juhlavuoden kunniaksi. Kirjassa käsitellään Käsivarren luontoa niin tieteellisten kuin taiteellisempienkin kirjoitusten kautta.

Lapin Sodan jälkeisistä tapahtumista kertoo Tommi Kinnusen vaikuttava romaani Ei kertonut katuvansa. Se kertoo viiden naisen tarinan, jotka lähtevät vuonna 1945 norjalaiselta vankileiriltä vaikealle kävelymatkalle läpi poltetun Lapin. Tapahtumien näyttämönä ovat Käsivarrentien maisemat.

Hyviä lukuhetkiä!