Enontekiön erämaa-alueet

Arktinen erämaa hurmaa ja haastaa kokeneen retkeilijän. Täällä voit kulkea päiväkausia näkemättä toista ihmistä.

Enontekiön kunnan alueella on neljä erämaa-aluetta: Käsivarren, Tarvantovaaran, Pöyrisjärven ja Puljun erämaat. Jokaisella niistä on omaleimainen luontonsa ja luonteensa.

Käsivarren erämaassa Suomen suurimpien tuntureiden huiput kohoavat yli kilometrin korkeuteen. Aluetta halkoo merkitty Kalottireitti, jota pitkin voi vaeltaa Kilpisjärveltä Haltille. Matkaa kerty reilu 50 kilometriä suuntaansa.

Tarvantovaaran tunturiylänköä halkovat suuret joet. Alueen erikoisuus ovat suot, joissa on sisältä ikiroudassa olevia palsakumpuja. Tarvantovaara on suosittu kalastus- ja lintubongauskohde.

Pyörisjärven erämaan helmi on itse Pöyrisjärvi. Enontekiön toisiksi suurin vesistö hohtaa kirkkaansinisenä horisontissa jo kaukaa. Ympäröivillä hiekkadyyneillä voi tuntea olevansa kuin Afrikan savanneilla.

Puljun erämaan suurilla soilla viihtyvät monenlaiset linnut ja loppukesäisin kypsyvät hillat. Puljun erämaa-alue yhdistää Pöyrisjärven erämaan ja Inarin puolella sijaitsevan Lemmenjoen kansallispuiston.

Huomioi tämä

Huomaathan, että erämaa-alueet ovat enontekiöläisten toinen koti ja niissä asuvat porot tärkeä elannon lähde. Olet tervetullut, kunhan et jätä jälkiä luontoon etkä häiritse poronhoitajien työtä. Muista sulkea poroaitojen portit perässäsi.

Lue lisää luontoon.fi sivustolta

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Eräpalveluita ja -tukikohtia tarjoavat yritykset

Tunturi-Lapin luontokeskus

Luontokeskus | Hetta

Tunturi-Lapin luontokeskuksessa asiakaspalvelumme opastaa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ja sen hienoimmille retkeilyreiteille. Luontokeskuksen maksuton Vuovjjuš - Kulkijat -näyttely perehdyttää saamelaiskulttuuriin ja tunturiluontoon. Samalla voit vierailla vaihtuvassa taidenäyttelyssä. Järjestämme ympäri vuoden luontoiltoja ja lukuisia muita tapahtumia. Myymälästämme hankit kartat ja paikalliset tuotteet, ja voit nauttia kahvilan herkuista päivän lehtiä lukiessasi. Luontokeskus on esteetön ja sopii myös lapsiperheille.

Peuratie 15, Hetta

Yrityksen verkkosivut

Hetta Huskies

Huskytila ja ohjelmapalvelut | Hetta

Ainutlaatuisia ja vastuullisia elämyksiä huskien kanssa. Tutustu koiriemme elämään, osallistu huskysafarille, moottorikelkka- tai melontaretkelle. Vuokraamme lumikenkiä, suksia, e-fatbike, kajakkeja ja muita ulkoiluvälineitä. Tarjoamme myös elämyksellistä majoitusta huskytilalla.

Hetantie 211, Hetta

Yrityksen verkkosivut

Vilu Arctic Experience

Opastetut luontoretket ja Glamping

Järjestämme erilaisia luontoretkiä tuntureiden ja erämaiden ympäröimänä. Glamping-majoituksessa voit kokea Lapin luonnon viettämällä yön mukavasti luksusteltassa perinteisillä erähenkisillä mukavuuksilla.

Tuolpajärventie 10, Vuontisjärvi

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

The Lapland Connection / Destination Kilpisjärvi

Ohjelmapalvelut | Kilpisjärvi

Kilpisjärven huippuelämykset yhdestä osoitteesta ympäri vuoden. Palveluksessasi Martti ja Sinikka Niskanen. Me viemme sinut löytämään luontosi ja kerromme sinulle seudun tarinat. Tule retkelle kanssamme!

Pulmusentie 4 B 3 Kilpisjärvi

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

Näkkälä Adventures

Eräopas- ja ohjelmapalvelut | Hetta

Opastukset - eksytykset - elämykset. Järjestämme kaiken, mitä erämaareissusi vaatii onnistuakseen, ympäri vuoden. Tarjoamme erämaakuljetukset, safarit, opastetut retket, laajan valikoima vuokravälineitä ja elämykselliset majoitukset tukikohdaksi retkillesi.

Ounastie 44, Hetta

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

Kilpissafarit

Ohjelmapalvelut & välinevuokraus | Kilpisjärvi

Kilpissafarit tarjoaa opastetut retket Käsivarren alueella paikallisten oppaiden matkassa ja vuokravälineet ikimuistoisille omatoimiretkille. Kauttamme pääset Käsivarren parhaille rautuvesille Luohtojärven kalastustukikohdalle tai yöpymään erämaassa revontulia ihastellen. Vuokraamon laajasta valikoimasta löydät muun muassa moottorikelkkoja, sähköpyöriä ja muita alueella tarvittavia retkeilyvarusteita.

Tsahkalluotkantie 14, Kilpisjärvi

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

Jerstitupa

Erämaamökki | Näkkälä

Jerstitupa sijaitsee Pöyrisjärven erämaan laidalla Jerstivaaran kyljessä, noin 3 km kävelymatkan päässä Näkkälän kylältä pohjoiseen. Sähköttömässä erätukikohdassa on petipaikat kuudelle ja oma sauna. Kristallinkirkas ja raikas vesi haetaan läheisestä tunturipurosta.

Jerstivaara, Näkkälä

Yrityksen verkkosivut

Kilpisjärven luontokeskus

Luontokeskus | Kilpisjärvi

Kilpisjärven luontokeskus palvelee retkeilijöitä, matkailijoita, kalastajia ja Kalottireitin kulkijoita. Kilpisjärven luontokeskuksen pysyvä näyttely, Skandien laidalla, kertoo Mallan luonnonpuistosta, Saanan luonnonsuojelualueista ja Käsivarren erämaa-alueesta sekä Kilpisjärven asukkaista. Maastokartat, kalastus- ja moottorikelkkauraluvat, Käsivarren tupien varaukset ja avaimet ja myymälä.

Käsivarrentie 14145, Kilpisjärvi

Yrityksen verkkosivut

Johka Arctic Experience and Villas

Opastetut retket ja majoitus | Karesuvanto ja Kilpisjärvi

Osallistu laadukkaisiin, ohjattuihin ohjelmapalveluihin, ja koe elämyksiä Lapin luonnossa ja majoitu mukavasti Johkan kelohonkamökeissä ja muissa kohteissamme! Toimimme Karesuvannossa, Kilpisjärvellä ja muualla Käsivarren alueella.

Karesuvanto - Kilpisjärvi

Yrityksen verkkosivut

Cahkal Hotel

Hotelli, ravintola ja eräopaspalvelut | Kilpisjärvi

Boutique-hotelli ja ravintola Kilpisjärven lumoavissa maisemissa. Tarjoamme myös e-fatbike-, vapaalasku-, kalastus ja revontuliretket ammattitaitoisen eräoppaan kanssa. Täydellinen valinta elämyshakuisille matkailijoille, jotka haluavat yhdistää lomallaan luontoseikkailut ja ripauksen luksusta.

Revontulentie 4, Kilpisjärvi

Yrityksen verkkosivut
Yrityksen verkkokauppa

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Enontekiön reitit​

Enontekiön reitit

Koe pohjoisten reittien lumo sinulle mieluisimmalla tavalla: kävellen, hiihtäen, meloen tai maastopyörän selässä.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta

Vastuullisuus

Vastuullisuus

Meillä on puhdas ilma, kirkkaat vedet sekä tilaa olla ja hengittää. Kun liikut Enontekiöllä, muista aina, että vaikka ympäristö saattaa näyttää autiolta, se on täynnä elämää. Liikut toisten kotona: ihmisten, eläinten ja kasvien.