Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Luontoilta: Tunturien sopulit ja muut myyrät

06.04.2022 19:00

06.04.2022 20:00
Kilpisjärven luontokeskuksen huhtikuun 2022 ensimmäisessä luontoillassa tavataan tunturien jyrsijöitä eli sopuleita ja myyriä. Luontoillan pitää metsäeläintieteen professori emeritus Heikki Henttonen (LUKE).

Heikki Henttonen on Suomen johtava sopulielämän tuntija, joka on tutkinut sopulien ja myyrien kannanvaihteluita sekä biologiaa Kilpisjärvellä ja muualla Lapissa jo vuodesta 1970. Esityksessä hän valottaa sopulien peruselämää, myyrien kannanvaihteluita ja esittää otteita sopulivaelluksen tutkimusten yhteydessä kuvaamastaan sopulivideosta.

Tunturisopuli on keskikokoinen, pyöreähkö, mustan ja kellanruskean turkin omaava kasvissyöjä. Niiden alkukoti löytyy suurtunturien ylärinteiden painaumilta ja kivikoista, lumenviipymiltä. Sopuli on kuuluisa vaelluksistaan. Vuoden 1970 suuri, napapiirille asti ulottunut vaellus on kuuluisa. Viimeksi vuonna 2010–2011 Ylä- ja Keski-Lapissa koettiin keskisuuri sopulivaellus. Vuonna 2015 Käsivarren kärjessä näkyi muutama sopuli. Sopuli on varmasti siten tuttu vanhemmille Käsivarren kulkijoille, mutta kaikille nykyretkeilijöille se ei ole vielä välttämättä näyttäytynyt. Nyt on upea mahdollisuus päästä kuulemaan, näkemään ja kysymään tästä tunturien kotoperäisestä eläimestä.

Liput: 5 €, alle 16 v. ilmainen

Luontoiltaan mahtuu 20 henkilöä /ilta. Lipunmyynti tapahtumapäivänä luontokeskukselta.

Luontoillat järjestetään koronaturvallisesti, joten tule vain terveenä, käytä maskia ja huolehti käsihygeniasta.