Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Luontoilta: Talo Metsässä

30.03.2022 18:00

30.03.2022 19:30
Vanhan vitsin mukaan suomalainen haluaa asua omakotitalossa kaupungin keskustassa järven rannalla. Miten elämä muuttuu kun luonnonvalokuvaaja-kirjailija perheineen muuttaa rivitalosta hirsitaloon lammen rannalle keskelle metsää? Millaisia havaintoja kotirappusilta alkava lähiluonto tarjoaa ja millaisen luontosuhteen metsän keskellä asuminen juurruttaisi lapsiin?

Mika Honkalinna on vapaa luonnonvalokuvaaja ja kirjailija. Talo metsässä on hänen yhdeksäs teoksensa. Vuonna 2015 ilmestynyt Korppiretki valittiin Vuoden luontokirjaksi.

“Sillä metsään minä kaipasin, pois peltojen tuulisilta ja aukeilta laakioilta. Kului reilu puolitoista vuotta, kunnes tarjoutui talonpaikka keskeltä metsää vanhan torpan pihapiiristä. Talo valmistui aikanaan ja vanhasta torpasta pihapiireineen tuli osa meidän pihapiiriä. Luonto on nyt lähellä ja vaivattomimmillaan sitä pystyy tarkkailemaan ikkunan läpi sisätöitä tehdessä. Päivittäiset patikkalenkit metsässä kasasivat muistiin havaintoja ja huomioita. Yksittäiset maastonkohdat, niiden muodot ja rytmit alkoivat elää mielessäni ja saada syvempiä merkityksiä kun niitä katsoi aina uudestaan valojen ja vuodenaikojen vaihdellessa. Asioita alkoi nähdä toisin.

Niinpä mieleeni juolahti kokeilla, millaisen valokuvakoosteen saisi luotua muutamassa vuodessa käyttämättä lainkaan polttomoottorikäyttöisiä kulkuneuvoja, kulkemalla kotiovelta vain jalan, suksilla ja lumikengillä.”