Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Luontoilta: Pohjois-Suomen metsien kohtalo

02.03.2022 18:00

02.03.2022 19:00

Haaparannalla asuva kirjailija ja toimittaja Pekka Juntti kirjoittaa kolumneja Ylelle ja hänet on palkittu Bonnierin suuren journalistipalkinnon Yleisön suosikki -kategoriassa. Hänen kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti pohjoisen ihmiset, ilmiöt ja luonto. Hän oli yksi vuoden 2019 Finlandia-tietokirjaksi palkitun teoksen “Metsä meidän jälkeemme” kirjoittajista.

Juntin aiheena on Pohjois-Suomen metsien kohtalo sodan jälkeen. Vuonna 1950 neljännes Suomen metsistä oli vielä kirveenkoskematonta erämaata, niistä valtaosa Lapissa. Kyseessä oli suuri luonnonmullistus, ihmisen oman elinympäristön muutos, josta vasta toivutaan.

Juntti pohtii myös muuttunutta ja kenties särkynyttä luontoyhteyttämme, kuinka painoimme tunteet pois edistyksen ja insinöörijärjen edessä. Tarinaa myös kadotetusta henkisestä yhteydestä metsään ja luontoon. Esimerkkinä tässäkin A. E. Järvinen, jonka kaksijakoisessa persoonassa luontosuhteemme kipukohdat näkyvät. Yhtäältä hän maalaili romanttisia luontokuvauksia, toisaalta hakkasi vimmaisesti pohjoisen ikimetsiä. Järvisen tarina oli Metsä meidän jälkeemme -kirjassa ja yhtenä suurena lähtölaukauksena Villikoira -romaanin tarinalle, joka ilmestyy maaliskuussa.

Liput 5 e, lapset ja nuoret alle 16 v maksutta.

Luontoillat järjestetään koronaturvallisesti, joten tule vain terveenä sekä käytä maskia ja huolehti käsihygeniasta. Koronan vuoksi osallistujamääriä on rajoitettu.

Tunturi-Lapin luontokeskuksen luontoiltaan ilmoittaudutaan aina edellispäivään klo 16 mennessä, puh. 0206 39 7950.