Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Luontoilta: Iitto ja iittolaisia

28.09.2022 18:00

28.09.2022 19:00
Millaista elämää on eletty Käsivarren pienessä kylässä, tunnetko jo Iiton kylän tarinan? Luontoillan pitää FM Tony Mannela, joka on kirjoittanut elämäkerrallisen teoksen Iiton kylästä ja sen asukkaista.

Kirjan keskeistä sisältöä on elämäntavan muutos 120 vuoden aikana ja Mannelan perheen vaiheet. Iiton majatalo perustettiin vuonna 1883. Se sai kokea ensimmäisen ja toisen maailmansodan, kunnes haihtui savuna ilmaan Lapin sodassa saksalaisten joukkojen vetäytymisvaiheen aikana. Majatalon viimeiset hoitajat olivat Agata ja Eeli Mannela, jotka joutuivat perheensä kanssa evakkoon Ruotsiin muiden enontekiöläisten tavoin yhdessä Kilpisjärven majatalon Viikin väen kanssa.

Elämän palautuminen normaaliuomiinsa kesti monta vuotta, koska vanhalle kotipaikalle valtion maalle oli vaikea saada rakentaa uudisrakennusta. Iitossa elettiin luontaistaloudessa 1960-luvulle asti. Osa suuren perheen lapsista hajaantui Etelä-Suomeen ja -Ruotsiin, osa jäi juurilleen. Vastaavanlaiset kokemukset jakaa moni enontekiöläinen ja lappilainen perhe.

Tony Mannela valottaa luontoillassa teoksensa taustoja, lähdemateriaaleja, kirjoittamisprosessia ja kirjan julkaisemisen vaiheita. Kirja julkaistiin vuonna 2021.

Liput 5 euroa, alle 16 v. vapaa pääsy.