Sturmbock –Järämän linnoitusalue

Järämän linnoitusalue on mielenkiintoinen tutustumiskohde joka kertoo Lapin sodan monista puolista. Alueella on useita entisöityjä korsuja, taisteluhautoja, museo sekä kahvila. Museo tutustuttaa Lapin sodan tapahtumiin Tunturi-Lapissa, esineistöön sekä siviilien elämään.

Järämä on entisöity osa saksalaisten vuosina 1943-44 rakentamaa Sturmbock–Stellung -nimistä linnoitusaluetta, jonka tehtävänä oli suojata Jäämeren satamia

Yhtenäisiä linnotteita rakennettiin Käsivarren poikki Könkämäenolta Norjan puolelle saakka. Juoksu- ja yhdyshautoja kymmeniä kilometrejä, korsuja, panssari-, raketinheitin- ja konekivääripesäkkeitä sekä ampumaulokkeita satoja. Lisäksi rakennettiin teitä.

Vuonna 1944 Suomen solmittua aselevon Neuvostoliiton kanssa alkoi Lapin sota Saksalaiset alkoivat vetäytyä kohti Norjaa. Parhaimmillaan Järämässä oli asemissa 12 000 saksalaissotilasta. Suomalaiset olivat seuranneet vetäytyviä saksalaisjoukkoja ja saapuneet Järämän linnoitteiden eteen marraskuussa 1944. Suomen joukot asettuivat Markkinan kylään, n. 8 kilometrin päähän saksalaisista. Muutamien kahakoita lukuun ottamatta varsinaista taistelukosketusta joukoilla ei ollut.

Aukioloajat

Sturmbock-Stellung nettisivu

Yhteystiedot

puh. (016) 524 605 (aukioloaikoina), 0400 716 908

Käsivarrentie 5465
99470 Karesuvanto
Lue lisää linnoituksesta

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Enontekiön reitit​

Enontekiön reitit

Koe pohjoisten reittien lumo sinulle mieluisimmalla tavalla: kävellen, hiihtäen, meloen tai maastopyörän selässä.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta

Vastuullisuus

Vastuullisuus

Meillä on puhdas ilma, kirkkaat vedet sekä tilaa olla ja hengittää. Kun liikut Enontekiöllä, muista aina, että vaikka ympäristö saattaa näyttää autiolta, se on täynnä elämää. Liikut toisten kotona: ihmisten, eläinten ja kasvien.