Palsakummut

Palsat ovat harvinaisia, routaytimisiä turvekumpuja. Niitä esiintyy arktisilla soilla ikiroudan alueella.

Ikirouta ulottuu usein kymmenien metrien syvyyteen. Palsa syntyy roudan paksuimpiin kohtiin, joissa jää alkaa puskea kumpua turvekerrokseen.

Turve eristää lämpöä estäen kummun routasydäntä sulamasta kesällä. Palsat voivat olla 2 000 vuotta vanhoja, seitsemän metriä korkeita ja 20 metriä leveitä. Ajan kuluessa palsa kasvaa, jolloin turvekerros repeää. Lämpö pääsee nyt sydämeen ja palsa romahtaa. Paikalle muodostuu lampi.

Sijainti

Palsoja pääset näkemään Iitossa, Valtatie 21:n varressa, 56 km Karesuvannosta pohjoiseen. Niille johtaa pitkospuilla varustettu luontopolku levikkeeltä. Levikkeellä on myös infotaulu, joka kertoo palsojen muodostumisesta.

Lue lisää

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Enontekiön reitit​

Enontekiön reitit

Koe pohjoisten reittien lumo sinulle mieluisimmalla tavalla: kävellen, hiihtäen, meloen tai maastopyörän selässä.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta

Vastuullisuus

Vastuullisuus

Meillä on puhdas ilma, kirkkaat vedet sekä tilaa olla ja hengittää. Kun liikut Enontekiöllä, muista aina, että vaikka ympäristö saattaa näyttää autiolta, se on täynnä elämää. Liikut toisten kotona: ihmisten, eläinten ja kasvien.