Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Keskiyön aurinko eli yötön yö

Yöttömän yön ihmeitä kesän saapuessa Enontekiölle.

 

Nyt on alkamassa vuodenaika, jolloin pohjoiset leveysasteet saavat runsaasti auringonsäteilyä, koska pohjoisen pallonpuoliskon kesän aikana maapallon pohjoinen puolisko on kallistuneena aurinkoon päin. Näin ollen meillä pohjoisessa on keskiyön aurinko eli yötön yö.

Yötön yö on kokemattomalle melkoinen elämys. Yhdistettynä tunturimaan rauhallisuuteen ja hiljaisuuteen, se saattaa jopa aluksi hämmentää. Joskus kuulee kauempaa tulevien ihmisten toteavan, että tunturissa on niin hiljaista, että aivan pelottaa. Se on täysin mahdollista, koska monet ovat tottuneet ympäristössään alituiseen äänivirtaan – ihmisten vilinä, liikenne, työmaat ja teollisuus.

Tämä vuodenaika on ihmeitä täynnä. Lumi sulaa, ja lähes samanaikaisesti vihreys valtaa maiseman. Hiirenkorvat lähes rynnivät esiin. Kasvit janoavat valoa ja lämpöä talven jäljiltä, tunturimaa herää nopeasti uuteen kasvukauteen. Yksi upeimmista kukkijoista on Lapin maakuntakukka, Kullero. Tunturien tuulissa selviävät lähinnä matalat kasvit, kuten riekonmarja, mustikka, uuvana, sielikkö ja kurjenkanerva. Luonnossa on keväästä syksyyn myös monenlaisia, hyödyllisiä yrttejä. Vuodenaika saanee viherpeukalotkin heräämään talviunestaan, ja ryhtymään kuokkimaan kasvupaikkaa monenlaisille kukille ja hyötykasveille.

Taas talven jälkeen saapuvat muuttolinnut. Kurjet, joutsenet ja monet vesilinnut viihtyvät tunturimaan soilla ja lampareilla. Onpahan siellä muitakin kahlaajia, kuten vikloja ja liroja. Suokukot ovat todella mielenkiintoista seurattavaa soidinmenoissaan – tosin matkan päästä ja häiritsemättä. Kirjosieppo etsii sopivaa pönttöä pesuettaan varten. Lintujen kirjo on uskomaton, unohtamatta kapustarintaa. Sen laulu on persoonallinen seuralainen tunturissa vaeltaessa.

Vaellus tunturissa yöttömässä yössä kasveineen ja lintuineen on kokemus vailla vertaa. Tosin aikaisessa kesässä on otettava huomioon tunturipurot ja muut tulva-alueet. Jokien ja purojen ylittäminen voi olla todella haastavaa sulamisvesien virratessa alaspäin. Ja samaisesta syystä kalastaminen on korkean veden aikana hankalaa, joten evästystä on oltava rinkassa matkassa.