Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Luontoilta: Äärimmäisen uhanalainen naali

27.04.2022 18:00

27.04.2022 19:00
Luontoillassa ylitarkastaja Tuomo Ollila kertoo äärimmäisen uhanalaisesta naalista.

Naalin onnistuneita pesintöjä ei ole havaittu Suomessa yli kahteen vuosikymmeneen, vaikka naaleja liikkuukin Lapin tuntureilla. Metsähallituksen luontopalveluiden tärkeä tehtävä on edistää naalien elämisen ja pesimisen edellytyksiä Suomessa.

Norja vapautti 25 naalia lähelle Suomen rajaa Käsivarren tuntumaan alkuvuodesta 2022. Vapautetut naalit ovat syntyneet viime vuonna Norjassa Oppdalissa sijaitsevalla tarhalla. Vapautettujen naalien on tarkoitus vahvistaa kolmen maan pohjoisosien naalikantaa. Ylitarkastaja Tuomo Ollila kertoo luontoillassa naalin pelastamiseksi tehdyistä ponnistuksista ja Felles Fjellrev Nord -hankeesta, jota tehdään yhteistyössä Ruotsin ja Norjan kanssa, sekä vapaaehtoistoiminnasta naalien pelastamiseksi.

Kilpisjärvellä on koulutettu vapaaehtoisia naalien pesien tarkastamiseen. Kurssin myötä Metsähallitus ja WWF ovat kouluttaneet yhteensä parikymmentä vapaaehtoista koluamaan mahdollisia pesäpaikkoja. Metsähallituksen mukaan vapaaehtoiset voivat olla suureksi avuksi noin 250 vanhan pesäpaikan vuosittaisessa tarkistamisessa. Mikäli naalin pesintä Suomessa havaittaisiin, naalia voitaisiin auttaa lisäruokinnalla ja tunturialueille levittäytyneen ketun poistopyynnillä.

Liput: 5 €, alle 16 v. ilmainen

Luontoiltaan mahtuu 20 henkilöä /ilta. Lipunmyynti tapahtumapäivänä luontokeskukselta.

Luontoillat järjestetään koronaturvallisesti, joten tule vain terveenä, käytä maskia ja huolehti käsihygieniasta.