Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Mallan luonnonpuisto

Mallan polku johdattelee kulkijan jylhistä tunturimaisemista satumetsään ja vesiputouksen juurelle. Malla on lähes yhtä luonnontilainen kuin vuonna 1916, jolloin puisto perustettiin.

Kilpisjärven vieressä, Mallan luonnonpuistossa voit tutustua ainutlaatuiseen tunturiluontoon.

Kalkkipitoisen maaperän ansiosta Mallassa viihtyvät harvinaiset tunturikasvit ja -perhoset. Joitakin tunturikasveja ei tavata missään muualla Suomessa.

Koska Mallan luonto on niin herkkä ja ainutlaatuinen, siellä saa kesäisin kulkea vain merkityllä retkeilypolulla. 11 km pitkä polku vie puiston halki Kolmen valtakunnan rajapyykille, joka sekin on näkemisen arvoinen. Talvisin puistossa saa hiihtää vapaasti.

Reitin alkupäässä on mahdollisuus poiketa Pikku-Mallan näköalapaikalle, josta aukeaa näkymä Saanalle ja Kilpisjärvelle. Noin viiden kilometrin taipaleen jälkeen retkeilijä kohtaa Kitsiputouksen kuohut. Yli sadan metrin korkuista vesiputousta kutsutaan myös Mallan kyyneleiksi.

Mallan polku on alkumatkasta helppokulkuinen, mutta muuttuu vaativammaksi matkan edetessä. Kitsiputouksen jälkeen ylitetään kivilouhikkoja ja puroja, joissa voi tulva-aikaan olla runsaasti vettä. Suuri osa reitistä kulkee avotunturissa, joten varaudu vaihtelevaan säähän.

Polun päässä, lähellä Kolmen valtakunnan rajapyykkiä on Kuohkimajärven tupa. Tuvalla voi yöpyä ja sen pihapiirissä saa telttailla. Muualla Mallan alueella polulta poikkeaminen ja leiriytyminen on kielletty.

Mallan polku on osa Kalottireittiä, joka jatkuu Kuohkimajärven tuvalta Ruotsin puolelle.

Lue lisää luontoon.fi sivustolta

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Enontekiön reitit​

Enontekiön reitit

Koe pohjoisten reittien lumo sinulle mieluisimmalla tavalla: kävellen, hiihtäen, meloen tai maastopyörän selässä.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta

Vastuullisuus

Vastuullisuus

Meillä on puhdas ilma, kirkkaat vedet sekä tilaa olla ja hengittää. Kun liikut Enontekiöllä, muista aina, että vaikka ympäristö saattaa näyttää autiolta, se on täynnä elämää. Liikut toisten kotona: ihmisten, eläinten ja kasvien.