Sivustoa päivitetään, pahoittelut häiriöistä. | The site is being updated, sorry for any inconvenience.

Halti ja suurtunturit

Jokaisen suomalaisen nimeltä tuntema Halti kuuluu Skandien vuoristoon, ja se sijaitsee Käsivarren erämaa-alueella. Täällä kohoavat kaikki muutkin Suomen suurtunturit, yli 1000m nousevat huiput, joita on yhteensä viisitoista.

Valloita Halti, Suomen korkein tunturi

Suomen korkein kohta (1324m) sijaitsee Haltilla, mutta Suomen korkein huippu on 4 kilometriä Kaakkoon sijaitseva Ritničohkka (1317m), joka tarkoittaa tykkylumihuippua. Haltin korkein huippu ( 1361m) sen sijaan on Norjan puolella.

Olosuhteet Käsivarren erämaa-alueella ovat ainutlaatuiset. Kasvukausi on lyhyimpiä Euroopassa, vain n. 100 päivää vuodessa ja keskilämpötila jää alle nollan. Golf-virran läheisyys aiheuttaa kuitenkin sen, että Käsivarren ja Pohjois-Norjan ilmasto on lämpimämpi kuin näillä leveyspiireillä yleensä. Skandien vuoriston reunojen tuoma kalkki maaperässä saa aikaan sen, että alueella kasvaa monia harvinaisia kasveja, joita ei tavata muualla Suomessa.

Erämaa-alueella ei ole teitä, mutta siellä kulkee yhteispohjoismainen Kalottireitti, joka on suosittu vaellusreitti. Alueella on myös useita autiotupia.

Käsivarren erämaa-alue on poronhoitoaluetta, lue tästä mitä retkeilijän pitää ottaa huomioon liikkuessaan alueella.

Haltille vaelletaan niin patikoiden kuin hiihtäenkin. Reissu vaatii kokemusta ja suunnittelua, sekä varautumista monenlaisiin sääolosuhteisiin kaikkina vuodenaikoina. Kalottireittiä pitkin Haltille on Kilpisjärveltä matkaa noin 55km.

Talvella Haltin voi valloittaa hieman pienemmällä vaivalla. Paikallisten ohjelmapalveluyrittäjien moottorikelkkaretket ovat turvallinen ja elämyksellinen tapa käydä Haltilla ja kokea talvinen erämaa.

Muistathan kirjoittaa nimesi Haltin vieraskirjaan, joka löytyy rajapyykiltä 303B. Ensimmäisen kirjan Haltille vei naiskolmikko vuonna 1933. Heistä Kaarina Kari on kirjoittanut kirjan Haltin Valloitus, joka kertoo ryhmän retkistä Suomen erämaavaelluksen ja Lapin matkailun alkuaikoina

Huomioi tämä

Huomaathan, että erämaa-alueet ovat enontekiöläisten toinen koti ja niissä asuvat porot tärkeä elannon lähde. Olet tervetullut, kunhan et jätä jälkiä luontoon etkä häiritse poronhoitajien työtä. Muista sulkea poroaitojen portit perässäsi.

Lue lisää luontoon.fi sivustolta

JAA SEIKKAILUSI

#enontekiolapland

Lisää vinkkejä matkasi suunnitteluun

Enontekiön reitit​

Enontekiön reitit

Koe pohjoisten reittien lumo sinulle mieluisimmalla tavalla: kävellen, hiihtäen, meloen tai maastopyörän selässä.

Matkailuneuvonta

Onko Hetta-Pallas-reitillä vielä lunta, kuinka pitkä matka on Saanan huipulle, mistä voin vuokrata fatbiken? Matkailuneuvonta auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Matkailuneuvonta

Vastuullisuus

Vastuullisuus

Meillä on puhdas ilma, kirkkaat vedet sekä tilaa olla ja hengittää. Kun liikut Enontekiöllä, muista aina, että vaikka ympäristö saattaa näyttää autiolta, se on täynnä elämää. Liikut toisten kotona: ihmisten, eläinten ja kasvien.